BIOVRT

Uvod u biovrtlarstvo

Vrt se može promatrati kao odraz izgubljenog raja. U njemu je vrtlar stvorio mali svijet u kojem zajedno živi raznobojno cvijeće,aromatično i ljekovito bilje,povrće i voćke.Radoviu vrtu pomažu nam da uspostavimo puno neposredniji odnos sa prirodom.Iz dana u dan,brigom o biljkama postajemo svjesniji odgovornosti koju imamo prema svojoj okolini.Sve nam kulture donose mitove koji govore o tomekako je čovjek u početku boravio u prekrasnom vrtu prepunom različitog bilja i životinja.Život je protjecao mirno sve dok jednog dana,ponesen lakomošću,čovjek nije narušio prirodan poredak te,umislivši da je svemogući bog,razorio raj i otvorio vrata zlu.Krčenje novih polja u srednjem vijeku i primjena sustava intezivne poljoprivrede kao što je trogodišnja rotacija Plodored.Otad su tlo,biljke,životinje i čovjek tvorili zatvoreni krug koji se održao gotovo tisuću godina.Pojavom industrijske revolucije,pojavila su se i prva umjetna gnojiva koja su ubrzo potpuno zamjenila organska.Pojavili su se i snažniji poljodjelski strojevi.Sa sustava plodoreda prešlo se na intezivne monokulture.Sustav je toliko narastao da se mogao održati jedino uz pomoć veliki količina gnojiva i stalne primjene insekticida.Ekološka neravnoteža priroda ovisi o ljudskoj odgovornosti.Primjena bioloških metoda u vrtovima,na balkonima i terasama može ublažiti ovaj proces osiromašenja.Rezultati su očigledni,ne samo da su miris i okus voća,povrća i zelenila puno intezivniji, već se ostvaruje puno bliskiji odnos s prirodom.Svatko može komadićem zemlje pomoći da se promjeni svijet um kojem živimo.Toliko možemo predložiti.

DOBIVANJE KOMPOSTA

Neprimjerni matrijali Primjerni matrijali
Staklo Bilje bez sjemena
Metali Lišće
Kamenje Ostaci povrća
Lim Ostaci voća
Aluminijska folija Zemlja korištena u uzgoju
Plastika kuhinjski otpaci
Časopisi u boji Talog kave Karton
Pelene Novinski papir

Razgradnju koposta poboljsavaju Kalifornijske gliste.

Biljni malčevi korisni u hortikulturidaju dobre rezultate i u biovrtlarstvu,prije svega pri zaštiti tek napravljenih gredica koje može uništiti iznenadni pad temperature ili snažna kiša
Ako korov i prodre kroz malč, može ga se lako iščupati.

OTOPINA OD KOPRIVE

Otopina od koprivaveoma je koristan pripravak u biovrtlarstvu.Jednostavan je i ekonomičan za pripremu jer se uvijek koriste svježe biljke koje se mogu brati od proljeća do ljeta.
1 Ubrane svježe koprive staviti u plastičnu bačvu koju smo napunili kišnicom i ostavili ju da stoji osvijetljenom mjestu.
2 Između kopriva s vodom i ruba bačve ostaviti 20 do 30 cm prostora.Površinu je dobro posuti kamenom prašinom kako bi se ublažili neugodni mirisi koji se stvaraju u procesu.
3 Postaviti mrežicu koja će spriječiti ulaz malim kukcima ili pticama, a ostavit prolaz kisiku.
4 Kada smjesa potamni i pjena nestane pripravak od kopriva spreman je za upotrebu. TREBA GA RAZREDIT S VODOM PREJAK JE SAM. To je za prihranu.
Za zastitu bilja ostaviti samo preko noći i time prskati

KAKO ZAŠTITITI JAGODE OD PUŽEVA?

Puževi su najveći neprijatelji jagoda.Da bismo spriječili njihovo pustošenje,jagode treba saditi na malč od slame ili drvene strugotine.puževi ne podnose njihovu hrapavost i oštre rubove.Da bi zaštita bila potpuna,jagode moraju biti što čišće,tlo stalno vlažno,a humus redovito obnavljan.

KAKO SE RIJEŠITI KRUMPIROVE ZLATICE?

Najbolji način da topostignemo jest da među krumpir posijemo kamilicu.Izlučevine korijena kamilice odbijaju zlatice i sprječavaju polaganje jajašca na listove krumpira.