Izdvajamo

Izdvajamo

MALČ

Malčiranje i zaštitni biljni pokrovi

Nepokrivena zemlja bez zaštite bit će uvijek izložena vremenskim nepogodama. Vjetar će raznositi sjemenke, isušivati površinski sloj tla i biljke. Djelovanje sunčanih zraka zagrijat će i sušit tlo te uzrokovati njegovo pucanje sprečavajući tako klijanje sjemenki i njihov snažan rast. Na posljetku kiša će pri padu silovito udarati o tlo zaustavljajući se bez upijanja i stvarati blato.
To nije sve osiromašenje tla ne odražava se samo na biljni ciklus, nestaju kukci i mikroorganizmi koji prerađuju organske tvari i minerale regenerativni ciklus se zaustavlja i zemlja se pretvara u pustoš. Zemlji plodnost omogućavaju temperatura i vlažnost. Da bi se pritom spriječile neravnoteže moraju se poduzeti određene mjere.
Biljni malčevi korisni su horikulturi, dajudobre rezultate i u biovrtlarstvu, prije svega pri zaštiti tek napravljenih gredica koje može uništiti iznenadni pad temperature ili kiše. Ako korov prodire kroz malč može ga se lako isčupati.
Malčiranje je prekrivanje tla zaštitom od biljnog pokrova što najčešće koriste vrtlari i poljoprivrednici. Pri malčiranju ne pretjerujte, sloj bi trebao biti debljine najviše 10 cm.

DEKORATIVNA KORA - MALČ

Pokrivač koji štiti i hrani biljke.Održava vlagu,poboljšava sastav tla,sprečava rast korova rezultat je IZUMA starog tisućljećima zvanog MALĆ ili nastiranje biljaka.

Nakon dobre pripreme tla HUMUS ILI KOMPOST,treba voditi brigu i o zaštiti -sretstvu koje ce vodi iz zemlje onemogućit da ishlapi.Najbolje je primjenit malčiranje ili nastiranje tla.Materijal za malč može biti organskog ili anorganskog porijekla.

MALČ - BJELOGORICA

OD ORGANSKIH SASTOJAKA Najčešće se malc ili nastirka stvara od pokošene trave,slame ili pak mljevene kore drveta ,mljevenog granja kombinacije neprerađenog komposta pomješanog s drugim ostacima iz vrta.

MLČIRA se dok je tlo još dovoljno vlažno,obično nakon jačeg zalijevanja ili obilne kiše.Uspjeh u zadržavanju vlage i rastu biljaka u vrtu tada je zajamčen.Važno je napomenuti prije stavljanja zaštitnog sloja nasad treba u potpunosti očistiti od korova pogotovo od višegodišnjeg.

Obilan travnati malč stavlja se obično oko gredice sa ciklom ,ali i u nasad koromača .Vlažna kombinacija pokošene trave i komposta dugo će držati vlagu oko nasada graha i krastavaca,a kompost u kombinaciji sa sijenom služi za malčiranje prostora oko sitnoga voća.Nastiranje piljevinom ,sjeckanom korom crnogorice ili borovih iglica preporuča se stavljati oko biljaka koje podnose kiselo tlo,poput vrijeska ili rododendrona.Ova vrsta MALČA ZAKISELJUJE TLO.

Malč kora 60 litara - 14.00 € (105,48 kn)

Malč 80 litara - 5.00 € (37,67 kn)