KUĆNO KOMPOSTIRANJE POMOĆU KALIFORNIJSKI GLISTA

Uvod u biovrtlarstvo

UVOD

Da li ste ikada razmišljali o globalnom problemu odlaganja otpada ili mjesnom otpadu?Da li ste se upitali što će se desiti kada se krajolici ispune otpadom ili da li ste se zabrinuli oko zagađenja koje stvara vaš kućni otpad?Možda je još važnije,da li ste se razmišljali što vi kao pojedinac možete učiniti? Kako vi možete pomoći,kako možete učiniti svijet bolji za vašu djecu,kako možete poništiti pogreške učinjene u prošlosti?Prigode koje imate otežavaju te probleme kao i prigode koje vam se čine tako dobre,a vi odustajete i ne činite ništa.

Ali dobra vijest je da vi možete učiniti nešto i da to možete učiniti odmah,i to baš u vašem dvorištu.To od vas neće zahtijevati puno napora kao niti vremena,jer umjesto da stavljate otpad u posudu za kućni otpad,jednostavno ćete većinu vašeg kućnog otpada staviti u sustav kompostiranja pomoću kalifornijski glista.Baš kao što i priroda namjerava,gliste će reciklirati vaš kućni otpad u koristan humus glista,proizvod od kojeg će vaš vrt rasti i biti rodan kao i rast vaše tratine,jer će vratiti zemlji osnovne živuće organizme koji čine temelj zdravog tla i prema tome i zdravi eko-sustav.

Dok uzimate odgovornost za vaš kućni otpad i pretvarate ga u proizvod koji će očuvati zemlju,to vam se ne čini nešto osobito.Ipak drugiljudi će zatražiti vaše znanje jer će vidjetivaše rezultate.Također prenosit ćete vaše znanje na vašu djecu,susjede,prijatelje i obitelj kao što će i oni vratiti vama svoje znanje,vaša inicijativa će učiniti pomak,vrlo utjecajan i istinski pomak.Kućni otpad ne treba biti problem,on u stvari može biti imetak. Za kućne proizvođače komposta koji jednostavno žele puno učinkovitiju metodu,za povrtlare koji radije upotrebljavaju organska gnojiva,za ribiće koji trebaju pouzdan izvor glista kao i za kućevlasnike koji moraju plaćati odvoz kućnog otpada.

ZAŠTO GLISTE

Interes za glistama pojavio se nedavno zbog hitne potrebe obuzdavanja vašeg problema sa kućnim otpadom.Sustav kompostiranja pomoću glista prerađuje veliko područje otpada,prerađuje puno brže i zahtjeva puno manje održavanje nego uobičajeno kompostiranje.Neopasno je za čovjeka,bez neugodnog mirisa i potpuno je prirodni proces.
Ovisno od navika stanara,djelotvoran sustav će pretvoriti do 70% od prosječne količine kućnog otpada u hranjivima bogat humus glista.To je taj konačni proizvod koji stvarno odgovara na pitanje ZAŠTO GLISTE?Razlika između uobičajenog kompostiranja i kompostiranja pomoću glista je ta što gliste proizvode konačni proizvod.Hranjiva u humusu glista su potpuno pristupačna za biljku(upotrebljava za direktno upijanje).Dok uobičajeni anaerobni(neoksidirani)kompost proizvede hranjivom bogat proizvod,a to je sve što on daje,hranjiva se moraju dalje prerađivati,pomoću glista i ostalih organizama,prije nego su u obliku koji biljke mogu upiti.Humus glista,nasuprot,je aerobni (oksidirani) proizvod i pripravan je za biljku.Kompostiranje pomoću glista je potpun sustav,ili krug.On podržava potpun eko-sustav,uravnotežen od prirode,a to je da živi stvorovi umiru(u ovom slučaju vaš kućni otpad) trunu i raspadaju se i vraćaju se u zemlju da bi postali hranjivo biljkama i opet dio životnog kruga.To je životni sustav.

ŽIVOTNI ZAHTJEVI

Uvjeti koje vi trebate u vašem kompostu jednostavno trebaju odgovarati sigurnosnoj zoni, uvjetima za uzgoj:vlaga i zaštita od napadača za gliste.Rasti će na raznolikoj hrani iz kućnog otpada.Na dno trebate osigurate bogatu sigurnosnu zonu poznatiju kao podloga.Mora biti dovoljno debela da bi u ljeti bila hladna,a da zimi bude zaštita od smrzavanja.Gliste se povlače od neugodnih produkata truljenja otpada ili vrućine.Gliste vole boraviti u podlozi dok ne jedu.Izmet glista(humus)koji se taloži u podlozi postepeno izgrađuje dno i tvori glistama savršenu prirodnu podlogu,koja je pH neutralna,vlaga je povoljno i udobno im je. Ako podloga nije dovoljno visoka, gliste će se povući ispod sustava u zemlju i možete ih izgubiti Postoji razlika u temperaturi između sloja svježeg otpada u kojem se razvija toplina od anaerobnih procesa truljenja i hladne podloge. Gliste će u tom rasponu naći za sebe najpovoljniju temperaturu za parenje i ostavljanje svojih (kapsula) - kokona. To je najčešće između 16* i 25* C. Kokoni će se izleći samo kada su uvjeti za to povoljni, npr. To su vlaga, povoljni pH, prava temperatura i najmanje uznemiravanja. Pod tim uvjetima, koji se obično nalaze ispod svježe hrane kokoni će se izleći u roku od dva tjedna, u neprimjerenim uvjetima to može potrajati mjesecima pa čak i do godinu dana. To je razlog što se poslije nekog perioda čini kao da su se gliste pojavile čudom. Gliste dišu preko kože izvlačeći kisik iz vode i vlage u njihovim utočištima. Stalna dobava svježe vode održat će gliste zdravima. Potrebna je i dobra drenaža tako da se voda ne može nagomilavati u sustavu. Voda koja se zadržava može ugušiti ili otrovati gliste.

Svijetlo će također ubiti gliste. Dva ili više sati izlaganja su fatalni za gliste. Gliste će doći na površinu tijekom dana samo ako se ne mogu sakriti ispod nečega. Za poticanje hranjenja odozgo u kompostu dobro će doći neki stari tepih kao pokrivalo, a ujedno će sprječavati ulazak neprijatelja glista a i smanjit će isparavanje.

Bilo kakvo premetanje zemlje je štetno za gliste. Okretanje sustava kompostiranja pomoću glista ubit će na tisuće malih beba glista, uništit će utočišta i prekinut parenje i jako usporiti kompostiranje . Zapamtite da gliste sav posao obavljaju same a okretanje komposta im neće učiniti uslugu.

ODABIR POLOŽAJA

Ima nekoliko stanovišta gdje postaviti sustav. Prikladnost je važna, jer ako ga stavite daleko iza kuće, imate velike šanse da ga vi ili vaši nećete uvijek koristiti. Najbolje je zaklonjeno mjesto od jakih vjetrova i direktnog sunca. Potrebno je imati dovod vode ili posudu sa vodom u blizini, a ponegdje i posudu za otpadne tekućine(koje su tekuće gnojivo).Idealni položaj je ispod velikog grma sa otjecanjem tekućeg gnojiva prema vrtu, povrtnjaku ili tratini Područje oko vašeg kompostišta biti će jako zagnojeno, te ako je moguće iskoristite to kao prednost. Klimatski kontrolirani položaj kao: staja, otvorena garaža ili nadstrešnica su izvrsni ali treba misliti o otpadnim vodama.

KOJIM OTPADOM HRANITI GLISTE

Gliste će pojesti sve što je organsko, tj. Samo živo, ali će preraditi donekle neorganske materijale kao novinski papir i karton. Ako želite proizvesti 100% organski humus za uzgoj prehrambenih proizvoda, najbolje je imati dva sustava. U jedan stavljajte 100% organski materijal a ostalo u drugi za opću uporabu, kao cvijeće i travnjak. Većina kemikalija će vjerojatno biti neutralizirana kada prođe nekoliko puta kroz gliste. Nemojte riskirati sa otpadom koji je tretiran kemikalijama, ako želite proizvode koji su 100% organskog porijekla. U malim ili srednjim sustavima velike komade otpada kao kartonske kutije i kutije od kartonske ljepenke, morate rastrgati na manje komade za najbolju učinkovitost. U velikim sustavima , jer je vrijeme na vašoj strani, ih možete bacati u cijelosti .Sve suhe materijale kao papir, karton, tkanine i malč od lišća, morate prije stavljanja u sustav, dobro namočiti ako nemate sustav za kišenje. Sljedeće vrste otpada koje su primjerene za gliste koje kompostiraju.
Kuhinjski otpad: npr, lupina od povrća, kora voća, trulo voće lišće mrkve i sl., lisnati otpad, biljni ostaci hrane, stari kruh, vrećice čaja, talog crne kave. Kore naranča, mandarina, klementina, grejp trunu sporo ali ih ipak stavite u sustav. Ako iscijedite punu vrećicu naranči dodajte ih u sustav kroz nekoliko dana.
Meso gliste vole meso, ali umotajte ostatke u papir prije dodavanja u sustav, jer će privući muhe a i usmrde se. Možete meso ukopati u kompost prekrivanjem s ostalim otpadom ili zemljom. I sve ostalo što zaudara možete na taj način riješiti.

DRENAŽA

Sustav se mora održavati vlažnim, ali ne natopljen, oko 30-40%. Dobar test je: uzmite punu šaku podloge i zažmičete ju u ruci. Ako iskapa nekoliko kapi to je prava vlažnost. Treba predvidjeti primjerenu drenažu kako se ustajala voda ne bi zadržavala u sustavu, te otrovala (ugušila) gliste i prouzročila nepovoljnu gnjecavost hrpe. Drenaža mora omogućiti ulaz svježoj vodi i pražnjenje stare vode. Jednom kada je uspostavljen sustav sa primjerenom drenažom, humus će dobiti mrvičastu strukturu i dobru vlagu. Ako je sustav postavljen na kosinu, okolno tlo će dopustiti cijeđenje, sustav može biti postavljen izravno na zemlju. Ako je položaj vodoravan ili na nagibu, upotrijebite cigle. Ako u vašem području ima gamadi, cigle će onemogućiti miševima, voluharicama i krtima da uđu u sustav. Upotrijebite ukrasni vrtni obrub oko drenažne osnovice tako da ne sprječava otjecanje vode.

IZRADA STRANICA

Sustav kompostiranja pomoću glista može biti jednostavan kao hrpa na zemlji ali u normalnoj situaciji se to ne preporuča. Bočne stranice držat će sustav tako da izgleda skladno, te će spriječiti gamad i ostale štetočine da uđu u sustav, zaustavit će mačke i pse u kopanju po sustavu, smanjit će isparavanje, sprječavati neugodne mirise i učiniti ga sigurnim za djecu.

PODLOGA

Najvažniji dio uspostavljanja sustava kompostiranja pomoću glisti je podloga. To je mjesto gdje će se gliste povući za vrijeme vrućina i od neugodnih produkata truljenja smeća. Zdravlje glista i uspjeh vašeg sustava ovisi o podlozi. Budite velikodušni. Podloga neka bude trećinu dubine sustava kada je suha i labavo složena. Ne stavljajte kemikalije. Najbolje sredstvo za podlogu je(živi glismet) kojeg ima na svim farmama glista. To ima prednost jer s tim ne možete pogriješiti. Živi glismet je jednostavna podloga gdje su gliste živjele i gdje su se rasplođivale prije dijeljenja legla. Jednom kada postavite podlogu temeljito ju namočite, zatim je pustite neko vrijeme da višak vode otječe. Ostavite ugodnu vlagu da se podloga zbije. Spremni ste za gliste. Organski konzervirana mješavina. Ne upotrebljavajte mješavine koje sadrže kemikalije. Važno je da bilo koja podloga ne sadrži previše svježe hrane, jer će stvoriti toplinu i otrovne plinove prilikom razgradnje.

NATAPANJE SUSTAVA

Još samo ono što je nedostajalo je natapanje sustava. Svježa voda je neophodna. U doba kišni mjeseci nećete trebati natapati sustav. Svježi otpad morate namočiti. U sušno doba, tjedno natapanje je nužno. Nemojte direktno nalijevati vodu u sustav u mlazu, već podjednako dodajte vodu prskanjem preko pokrova. To će spriječiti da voda ne učini štetu u leglima glista i da ne podloka sustav. Ako je moguće, instalirajte automatsko natapanje sustava odozgo po rubu. Na taj način nećete zaboraviti natopiti sustav. Ne postoji opasnost od prekomjernog natapanja ako sustav ima dobru drenažu koja ga drži vlažnim a ne natopljenim. Ako se gliste skupe na gomilu na površinu otpadaka, a ne vidite neke druge probleme zbog kojih bi bježale prema površini , to znači da je sustav natopljen. Na neki način smanjite količinu vode i proces će se vratiti u normalu. Ta pojava se može pojaviti i poslije proloma oblaka, iako je sustav zaštićen od kiše.